Ballisztikus rakétát semmisítettek meg a szaúdiak

A jemeni síita húszi felkelők rakétával támadták Szaúd-Arábia területét, a fegyvert a szaúdi erők megsemmisítették – közölte szombaton a Sky News Arabiya tévéállomás Turki al-Málikire, az arab koalíció szóvivőjére hivatkozva.

Korábban a húszi lázadók Anszar Allah nevű mozgalmának ellenőrzése alatt álló al-Maszíra tévécsatornája bemutatott egy videofelvételt, amelyen egy Badr-1-es típusú ballisztikus rakéta indítása volt látható. A rakétát a Szaúd-Arábia déli részén fekvő Dzsizán város gazdasági övezetére irányították.

Al-Máliki arról számolt be, hogy az északnyugat-jemeni Szaada tartományból felbocsátott rakétát elfogták a szaúdi erők. Hozzátette, a fegyvert szándékosan azért indították Jemenből, hogy az polgári körzetekben okozzon kárt. A szóvivő ugyanakkor károkról és áldozatokról nem számolt be.

Az Irán-barát jemeni húszi lázadók az elmúlt hónapokban fokozták rakétacsapásaikat Szaúd-Arábia ellen, amely általában rendre elhárítja ezeket a támadásokat. A koalíció adatai szerint 2015 óta a sivatagi királyság területét eddig 196 rakétával támadták.Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Forrás:

MTI