Emelkedett Florence halálos áldozatainak száma

Tizenegyre emelkedett az időközben trópusi viharrá gyengült Florence hurrikán halálos áldozatainak száma szombatra az Egyesült Államokban. A világ másik részén, a Fülöp-szigeteken pusztító Mangkut (Mangkhut) tájfun áldozatainak száma is emelkedett.

Az Egyesült Államokban Egy anya gyermekével akkor halt meg, amikor rájuk zuhant egy fa az észak-karolinai Wilmingtonban. A halálos áldozatok között van egy 81 éves férfi is, aki miközben a holmiját pakolta, hogy elmeneküljön, elesett és beütötte a fejét az ugyanebben az államban lévő Wayne megyében. Sajtóbeszámolók alapján egy házaspár is meghalt Cumberland megyében, ők a házukban keletkezett tűzben vesztették életüket.

A Florence útját figyelemmel kísérő nemzeti meteorológiai központ adatai szerint a trópusi vihar 95 kilométerre a dél-karolinai Myrtle Beachnél helyezkedik el és központi magja északra halad óránként 3,24 kilométeres sebességgel, míg a szél ereje eléri az óránkénti 72 kilométert.

Több százezer ember életét befolyásolta a hurrikán

Korábban Georgia, Virginia, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Maryland államok, valamint a főváros Washington szükségállapotot vezetett be a Florence miatt. A trópusi vihar árvizeket okozott Észak- és Dél-Karolina számos régiójában. Ez utóbbi két államban az óceánparti körzetekben elrendelték az evakuálást, ami mintegy 1,5 millió embert érintett.

Az Egyesült Államok keleti partján több ezer légi járatot töröltek pénteken és szombaton.

Többen haltak meg a Mangkut miatt

A Fülöp-szigeteki katasztrófavédelem korábban 12, még korábban három halálos áldozatról számolt be. A halálos áldozatok többsége földcsuszamlásban vesztette életét Luzon sziget Cordillera közigazgatási régiójában. Cagayan tartományban több mint ezer ház rongálódott meg a szélvihar támadásában. Sok helyütt megszakadt az áramszolgáltatás. A part menti régióban végrehajtott evakuálást követően mintegy 105 ezren kerültek ideiglenes menekültszállásra.

A helyi meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a folyamatos esők következtében újabb földcsuszamlások lehetnek, további áradások alakulhatnak ki. A Mangkut, a Fülöp-szigeteket elhagyva, a nap folyamán elérheti Vietnamot és Kínát, ahová a tenger felett haladva, a régió évtizedek óta mért legnagyobb erejű tájfunjaként érkezhet meg. A hatóságok szerint nagy valószínűséggel a dél-kínai megapolisz, Hongkong közvetlen közelében halad majd el.

Forrás:

MTI