Jönnek a transzplantológiai központok

Négy új transzplantológiai központ létesül Ukrajnában, jelentette be Uljana Szuprun megbízott egészségügyi miniszter.

A tárcavezető a kormány ülésén kijelentette, a tervek szerint négy szervátültetést végző intézményt nyitnak Ukrajna különböző régióiban. Jelenleg ugyanis, mivel nincs kidolgozva a szervátültetés rendszere – holott a beavatkozást szabályozó törvényt még május 17-én elfogadta a parlament – csupán külföldön végeznek ilyen jellegű beavatkozást az ukrán állampolgárokon.

A dokumentum értelmében a betegeken, elítélteken és terheseken kívül bármelyik nagykorú állampolgár dönthet úgy, hogy felajánlja szerveit. Ahhoz, hogy halála után vegyék ki valamely szervét, még életében írásban hozzá kell járulnia, amit bármikor visszavonhat. A donor ezenkívül megjelölhet egy harmadik személyt, akinek halála után joga van dönteni a szervei eltávolításáról. A szabályzat egyik kidolgozója, Olga Bohomolec szerint, Ukrajnában éves szinten jelenleg ötezer átültetésre szoruló beteg közül háromezer azért meghal, mert nem jut hozzá a szükséges szervhez.

Azokat, akik rákényszerítenek vagy hazugsággal vesznek rá valakit a donorságra öt év, az illegális szervkereskedőkre 7-8 év börtönbüntetés vár.