Nacionalista tüntetők csaptak össze rendőrökkel Kijevben

Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel hétfőn Kijevben a főügyészség épülete előtt. A szélsőséges nézeteket valló demonstrálók megpróbáltak bejutni az épületbe, azt követelték, hogy mozdítsak el tisztségéből Jevgenyij Jenin főügyész-helyettest.

A fővárosi rendőrség közleménye szerint a helyzet akkor durvult el, amikor a tüntetők egy csoportja megkísérelte megrohamozni az épületet. A kivezényel rohamrendőrök tűzoltófecskendővel és könnygázzal próbáltak az agresszív demonstrálókat távol tartani. Néhányan erre nagyon begőzöltek és előbb csak köveket dobáltak, majd kukákat és gumiabroncsokat is felgyújtottak. Az összetűzésben 7 rendőr megsérült.

A zavargások amiatt törtek ki, mert a múlthéten állítólag Ukrajna kiadta Oroszországnak Tyimur Tumgojevet, egy ingusföldi származású férfit, akit Moszkva szíriai harci cselekményekben való részvétellel gyanúsít. A férfit két éve a kelet-ukrajnai Harkiv repülőterén fogták el az ukrán hatóságok. A Tumgojevet kétszer kért politikai menedéket, de az ukrán migrációs szolgálat ezeket elutasította.