Elfogyott az inzulin, Moszkal magyarországi segítséget vár

Elfogyott a pénz a cukorbetegek inzulinjának beszerzésére.

Kárpátalján 5900 olyan cukorbeteg él, akik folyamatosan inzulinra szorulnak. A beszerzésre előirányzott állami támogatás célirányos szubvenció formájában érkezik a megyébe, írja saját honlapján Hennagyij Moszkal.

A megye kormányzója szerint az ukrán gyógyszergyárak a huszonöt féle inzulinból csupán tízet állítanak elő, a többit külföldön kell beszerezni. A betegek szükségleteinek kielégítésére évi 37,8 millió hrivnyára van szükség, a miniszteri kabinet azonban csupán közel 26 milliót ítélt meg. A hiányzó összeg egy részét a helyi költségvetésekből pótolják, de így is hiányzik 6,7 millió, amit a régió önerőből nem tud előteremteni.

A kormányzó nem szeretné, ha mint már oly sokszor, ismét katasztrofális helyzet alakulna ki a gyógyszerhiány miatt, ezért végső esetben humanitárius segélyért folyamodik a szomszédos Magyarországhoz. Hangsúlyozza, a cukrosok szükséges készítményekkel való ellátása, a hiányzó összeg előteremtése az Ukrán Egészségügyi Minisztérium és a miniszteri kabinet kötelessége, amit levélben jeleztek is az illetékesek felé.