Porosenko elismerte, hogy rosszul tejesített

Petro Porosenko éves parlamenti felszólalásában elismerte, hogy nem teljesültek az ígéretei.

Az ukrán elnök felsorolta a hatalmi szervek azon feladatait, melyeket elnöksége idején nem sikerült megvalósítani. Többek között hogy nem fejezték be a keleten zajló háborút, hogy a korrupció elleni harc eredménytelen, hogy nem javul a lakosság életszínvonala.

„A társadalom nagyobb részének elégedetlensége objektív: mivel nem sikerült befejezni a háborút és helyreállítani az ország területi egységét. Emiatt odaveszett az ipar 20 százaléka”,

ismerte el, s hozzátette, ez a dominó hatást indított el gazdaságban, és mély szociális krízist eredményezett. Hatalmas összegeket fordítottak a korrupcióellenes infrastruktúra kiépítésére, ám ezek eredményessége sem elégíti ki, a lakosság jogosan csalódott a folyamat dinamikájával.
Az elnök kitért a hatalmas mértékű elvándorlásra is. Bevallotta, elszámították magukat a káderpolitika terén.

A reformok nem úgy és nem olyan gyorsasággal működnek, ahogy azt várták. „A problémák mélyebbek, az ellenállás erősebb, a megoldás nehezebb, mint gondoltam”, mondta, beismerte, hogy az utóbbi évek taktikái hibáinak egy részéért ő a felelős. „Ám az ország stratégiai irányvonalában nem tévedtünk!”, jelentette ki, ami nem más, mint hogy az EU és a NATO csatlakozás révén Ukrajnát erős és sikeres Európai országgá tegyük, és semmiképp ne engedjük meg hogy az orosz befolyásoltság perspektíváját.