Az SZBU-nál tagadják, hogy magyarokat zaklatnának a határon

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Hivatal (SZBU) kárpátaljai főosztálya cáfolja a magyarok vegzálásáról szóló sajtóhíreket.

Hivatalos közleményükben leszögezik, semmiféle valóságalapja nincs azoknak a sajtóhíreknek, hogy az egyes nemzetiségi kisebbségekhez tartozókat – konkrétan nem írják le, hogy a magyarokról lenne szó – vegzálnák a határátkelőhelyeken vagy bárhol másutt.

Arra kérik az ilyen értesüléseket terjesztő kiadványokat, mielőtt közlik ezeket, alaposabban tájékozódjanak a helyzetről.

Mint ismert, a KMKSZ közleményt adott ki arról, hogy a kárpátaljai magyarság képviselőit hosszasan feltartóztatják a határokon. A dolgot az SZBU-nak rótták fel és magyarázatot követeltek. Mint megírtuk az eset kapcsán, Berki Károly beregszászi járási képviselő lemondásra kényszerült.

A Kárpáti Igaz Szó is megkérdezte, a Csapi Határőrosztag illetékeseitől, akik az alábbi tájékoztatással szolgáltak:

„Valamennyi határátlépésre jelentkező személy ellenőrzése szigorúan a törvényi előírás szerint történik. Ez alatt valamennyi, az ukrán államhatáron ki- vagy belépő személy ugyanolyan elbánásban részesül. A rizikófaktorok alapján, avagy az állami határvédelmi szolgálat parancsnokságától kapott utasítás alapján lehetőség van az államhatár átlépésére feljogosító okmányok és a gépjárművek tüzetesebb átvizsgálására.

A Csapi Határőrosztag címére mostanáig semmilyen panasz nem érkezett sem magyar állampolgároktól,

sem kárpátaljai magyar köztisztviselőktől, se újságíróktól, hogy a határátkelés során bármilyen inzultus, hátrányos megkülönböztetés, megfélemlítésre tett kísérlet érte volna őket. Amennyiben bárki efféle problémával találkozik, kérjük, jelezze felénk a számára legmegfelelőbb formában, hogy azonnal reagálhassunk rá és kivizsgálhassuk az ügyet.”