Duplájára emelik az áram díját

Mivel az elektromos áram jelenlegi díja a szolgáltatás mindössze 50 százalékát fedezi, jövő év júliusáig a duplájára kell emelni.

Ezt Dmitro Kovalenko, az energiaügyi nemzeti tanács tagja jelentette ki. Kifejtette, rendkívül fájdalmas kérdése az energiapiacnak a kereszttámogatás. Az állam az áram értékének 50 százalékát téríti meg a lakosságnak, ami rendkívül kevés. Véleménye szerint

az egyetlen megoldás, a tarifa emelése és ezzel egyidejűleg a rászoruló lakossági rétegek hathatós támogatásának bevezetése lenne.

Az egész ország számára bonyolult kérdésről van szó, de a 2017 áprilisában elfogadott, az energetikai hálózat átalakítását célzó egyezmény bevezetése érdekében meg kell lépni. Ukrajna ugyanis ezen a téren kötelezettséget vállalt az EU előtt.

11,40-re drágulhat a gáz!

A legfrissebb információ szerint 2020-ig a gáz köbméterenként a jelenlegi 6,95-ről 11,40 hrivnyára drágulhat. Mint azt korábban megírtuk, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) többek között attól teszi függővé Ukrajna további hitelezését, hogy Kijev a lakosság számára is a világpiaci áron értékesítse a földgázt.