Klimkin: Magyarország elérte a tűréshatárt…

Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot, és nem fogják manipulálni az ukrán állampolgárokat, az ukrán kormány már vizsgálja a Kárpátalján folyó magyar tevékenység finanszírozási mechanizmusait – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.

Az 1+1 országos ukrán televíziós csatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter csütörtöki nyilatkozatára reagálva, amelyben a külgazdasági és külügyminiszter “kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételeket a kárpátaljai magyarok megfélemlítésére használják – elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni.

“Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés számukra”

– idézte a minisztert a tsn.ua ukrán hírportál.

Pavlo Klimkin kifejtette: “meg fogjuk beszélni, hogyan történik a magyar tevékenység finanszírozása (Kárpátalján)”. Hozzáfűzte, hogy tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá.

“Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk”

– közölte.

A tárcavezető elmondta, hogy vannak témák, amelyeket a magyarokkal meg kell beszélni. “De elvben, ha akarják, nevezzék ezt +tűréshatárnak+: ők (a magyarok) nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot, és nem fogják manipulálni a mi állampolgárainkat+ – emelte ki. Kifejtette, hogy az Európai Unióban nincs semmilyen közös gyakorlat az állampolgárságot illetően, minden országnak megvan a saját gyakorlata. Kiemelte: az ukrán jogrendben a kettős állampolgárságért nincs semmilyen büntetés. Ha valaki állami tisztségviselő vagy katona, akkor más a helyzet, de büntetés, mint olyan, nincs – emlékeztetett Pavlo Klimkin, javasolva egy új állampolgársági törvény elkészítését.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy az állampolgárság “osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény.

“Tehát amit mi megengedünk nekik (a konzuloknak), azt tehetik a mi területünkön. És ez nemzetbiztonsági kihívás”

– hangoztatta. Megismételte, hogy nemcsak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem a konzuli munkatárs felhívása is a beregszászi videofelvételen arra, hogy a magyar állampolgárságot titkolják el az ukrán hatóságok elől. Úgy vélte, ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán közzétett egy videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum – közlése szerint – a felvételhez saját forrásból jutott.

Nyitókép: Németh András Péter

Kitilthatják Ukrajnából a beregszászi magyar konzult

Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van.

Magyar útlevele miatt lemondott képviselői mandátumáról

A Mukachevo.net információja szerint a KMKSZ-UMP-es politikus, Berki Károly ennek kapcsán szeptember 19-én lemondott képviselői mandátumáról. A lemondás tényét a járási tanács 19.-ki ülésén jelentették be. A képviselő döntését nem indokolta meg, de a honlap a pártból és a hatóságoktól kiszivárogtatott információkra hivatkozva állítja, hogy a háttérben a magyar útlevél áll, amit néhány nappal ezelőtt találtak a képviselőnél.

Listáznák a kettős állampolgárokat

Azt tervezik a szájt készítői, hogy listázni fogják a kárpátaljai kettős állampolgárokat. Azt írják, minden eszközt bevetnek, hogy az ilyenek nyomára bukkanjanak. A hírről beszámoló transkarpatia.net oldal kiemeli: fura az ukrán hozzáállás e témához. Hiszen miközben a kijevi hivatalos irányvonal az EU-integrációt jelöli meg prioritásként, még az alkotmányba is lefektetve, közben meg büntetné azokat az állampolgárait, akik egyénileg közelednek az EU-hoz és lesznek uniós állampolgárok.

Forrás:

mti