Klimkin sajnálja, hogy őt nem hallották meg

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter úgy értékeli az elmúlt napok diplomáciai botrányát, hogy őt nem hallották meg Budapesten.

„Úgy fest, nem hallották meg a hangomat sem itt, sem másutt” – jelentette ki a külügyi tárca vezetője. Ezt annak kapcsán mondta, hogy a világhálóra kikerült egy videó, ami a beregszászi konzulátuson készülhetett egy magyar állampolgársági eskütétel alkalmával.

Klimkin felháborítónak tartja, hogy azontúl, hogy magyar állampolgárságot osztogatnak Beregszászban, még arra is figyelmeztetik az érintetteket, hogy magát a tényt hallgassák el az ukrán hatóságok előtt.

A külügyminiszter jelezte, a képsorokon felismerhető diplomatát kiutasítják, s komolyan elbeszélget Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel a jövő heti ENSZ-közgyűlés alkalmával.

Kitilthatják Ukrajnából a beregszászi magyar konzult

Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van.

Magyar útlevele miatt lemondott képviselői mandátumáról

A Mukachevo.net információja szerint a KMKSZ-UMP-es politikus, Berki Károly ennek kapcsán szeptember 19-én lemondott képviselői mandátumáról. A lemondás tényét a járási tanács 19.-ki ülésén jelentették be. A képviselő döntését nem indokolta meg, de a honlap a pártból és a hatóságoktól kiszivárogtatott információkra hivatkozva állítja, hogy a háttérben a magyar útlevél áll, amit néhány nappal ezelőtt találtak a képviselőnél.