Történelmi alkotmánymódosításról szavaztak Ukrajnában

Megszavazta az ukrán parlament azt az alkotmánymódosítást, ami stratégiai célként határozza meg az EU- és NATO-csatlakozást. Az ukrán elnök eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad hagyni, hogy enyhüljenek az Oroszország ellen az ukrán háború miatt kivetett nemzetközi szankciók.

„Nem adjuk meg a legkisebb esélyt sem senkinek, hogy kételkedjen az euroatlanti elköteleződésünkben. És haladnunk kell tovább, döntést kell hoznunk”

– mondta a parlament elnöke még a voksolás előtt. A törvényhozás végül elsöprő többséggel, 321-29 arányban szavazta meg az euroatlanti integráció folytatását.

Ukrajna ilyen irányú törekvései miatt tört ki forradalom, majd polgárháború az országban 2014-ben, és az ország az óta is megosztott: Kelet-Ukrajnában a Moszkva által támogatott oroszbarát erők vannak többségben, a Krím félszigetet pedig el is csatolta Oroszország.

Beszédében Petro Porosenko elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországra kivetett szankciókat nemcsak feloldani, de enyhíteni sem szabad, amíg Moszkva vissza nem adja a Krímet Ukrajnának.

„Oroszország nem egyszerűen a mi problémánk, hanem fenyegetést jelent az egész civilizált világra. És mi következetesen ellenezzük a kísérleteket az Oroszország elleni szankciós nyomás enyhítésére. Szinte biztos vagyok abban, hogy a szankciók felfüggesztését nem fogjuk hagyni, de érdemes tudni, hogy ott van a szankciók puhításának kockázata is” – hangoztatta Porosenko.

A nyár folyamán Donald Trump amerikai elnök már utalt rá, hogy bizonyos feltételekkel felfüggesztené az oroszok elleni szankciókat; az Európai Unióban pedig az olasz kormány vétózná meg a büntetőintézkedések fenntartását.

Forrás:

HirTV