Klimkin: visszahívják vagy kitiltjuk a magyar konzult

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pénteken élő rádióműsorban két lehetőséget vázolt fel azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a beregszászi magyar konzullal, aki a szerdán közzétett botrányos videofelvételen látszik.

„Két opció van, Magyarország egyszerűen visszahívja, és ez a legkonstruktívabb forgatókönyv, vagy kutasítjuk Ukrajnából”

– fogalmazott a tőle megszokott nyers hangnemben a külügyi tárca vezetője. Klimkin hozzátette, kollégája Szijjártó Péter nyilatkozatával indirekt módon elismerte, hogy a Beregszászban készült videó hiteles.

Ahogy arról már írtunk szerdán a YouTube videomegosztóra egy rejtett kamerával készült felvétel került fel, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. A felvétel miatt soha nem tapasztalt mélypontra került a két ország viszonya.

Kitilthatják Ukrajnából a beregszászi magyar konzult

Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van.

Magyar útlevele miatt lemondott képviselői mandátumáról

A Mukachevo.net információja szerint a KMKSZ-UMP-es politikus, Berki Károly ennek kapcsán szeptember 19-én lemondott képviselői mandátumáról. A lemondás tényét a járási tanács 19.-ki ülésén jelentették be. A képviselő döntését nem indokolta meg, de a honlap a pártból és a hatóságoktól kiszivárogtatott információkra hivatkozva állítja, hogy a háttérben a magyar útlevél áll, amit néhány nappal ezelőtt találtak a képviselőnél.

Listáznák a kettős állampolgárokat

Azt tervezik a szájt készítői, hogy listázni fogják a kárpátaljai kettős állampolgárokat. Azt írják, minden eszközt bevetnek, hogy az ilyenek nyomára bukkanjanak. A hírről beszámoló transkarpatia.net oldal kiemeli: fura az ukrán hozzáállás e témához. Hiszen miközben a kijevi hivatalos irányvonal az EU-integrációt jelöli meg prioritásként, még az alkotmányba is lefektetve, közben meg büntetné azokat az állampolgárait, akik egyénileg közelednek az EU-hoz és lesznek uniós állampolgárok.

Klimkin: Magyarország elérte a tűréshatárt…

Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot, és nem fogják manipulálni az ukrán állampolgárokat, az ukrán kormány már vizsgálja a Kárpátalján folyó magyar tevékenység finanszírozási mechanizmusait – jelentette ki Pavlo K