Csak az elnök vonhatja vissza az ukrán állampolgárságot

A kettős állampolgárság ügyeivel foglalkozik az egyik országos ukrán honlap.

Jogászok véleményére alapozva azt a következtetést vonja le, hogy bár rendezetlen az állampolgárság intézménye, de nem büntethető a kettős állampolgárság.

A vonatkozó törvény kimondja:

senki sem köteles beszámolni az állam felé egy másik ország állampolgárságának a meglétéről. De ha ki is derül, az nem jelent automatikus megvonást. Ukrajna minden állampolgárára kizárólag ukránként tekint, függetlenül attól, van-e más papírja is.

Ukrajnában nem is olyan egyszerű lemondani az állampolgárságról. Csakis személyesen az államfő vonhatja meg bárkitől is. 2016-ban elfogadtak egy törvénymódosítást, ami állami hivatalnokok számára megtiltja a szerepvállalást ha két útlevéllel rendelkeznek.

Motozással keresik a magyar útlevelet az ukrán határon

Egyre inkább durvul az ukrán hatóságok hozzáállása a kárpátaljai magyarokhoz. A Facebook Határhelyzet nevű csoportjában sorra számolnak be olyan esetekről, hogy motozással keresik a magyar útlevelet! Többen megdöbbenéssel tapasztalták, hogy szúrópróbaszerűen visznek be embereket és motozzák meg, elsősorban magyar útlevelet keresnek. Az eljárás enyhén szólva sem jogszerű.