Kormányzati jelentés: több százmilliárd forint EU-s pénzt bukhat el Magyarország

A magyar kormány és az Európai Bizottság közötti vita várhatóan átnyúlik 2019-re is, korlátozva a Magyarországra érkező uniós pénzek beáramlását – írja a G7 portál.

A bizottság tavaly novemberben ellenőrizte a magyarországi rendszer működését, és a négyfokozatú skálán a második legrosszabb, hármas osztályzatot adta, ami azt jelenti, hogy a

rendszer súlyos hiányosságokkal, épphogy csak működik.

29 ellenőrzött közbeszerzésből 25-ben találtak súlyos szabálytalanságokat, köztük 6 rendszerszintűt. Az egyedi projektek hibái miatt a bizottság által kért pénzügyi korrekció 103,4 milliárd forint, tehát ezekre ennyivel kevesebb uniós forrás kifizetését javasolja. Ez nem a már kiosztott pénz visszafizetését, hanem a később utalandó források visszatartását jelenti. Ez az ellenőrzött mintában szereplő szerződések teljes értékének 10,6 százaléka.

A besorolás miatt a bizottságnak joga van a kifizetések megszakítására, illetve felfüggesztésére, ami potenciálisan az összes operatív program elszámolását akadályozhatja. Amennyiben ez bekövetkezik a leginkább érintett kettőnél (IKOP és KEHOP*), akkor

idén 600 millió, 2019-ben további 650 millió euró lehívása hiúsulhat meg.

Ha az összes operatív program erre a sorsra jutna, akkor a nem lehívható összeg idén 2,3 milliárd, jövőre további 4 milliárd euró lenne.

A G7 által megismert jelentésből kiderül az is, hogyan kommunikálná a kormány az esetleges szankciókat:

“a bevándorláspárti uniós vezetők évek óta következetesen próbálnak nyomást gyakorolni Magyarországra, hogy engedjünk a tömeges illegális bevándorlás kérdésében. Ennek érdekében az uniós fejlesztési források megvonását is felhasználnák Magyarország ellen eszközként.”

Egyébként kormányközeli “szakértők” szerint, – ahogy a HirTv-n is elhangzott-, Ukrajna az EU-s eljárást kihasználva támadja Magyarországot, a brüsszeli magyar-ellenes hangulatot lovagolja meg a kettős állampolgárokról kiszivárogtatott listával. Azaz most haragudjunk mi is Brüsszelre vagy Strasbourgra, és nem Orbán Viktorra és kormányára, amiért sorozatos támadások érnek.

Tehát, a Fidesz kapzsisága miatt egész Magyarország veszíthet, és ez érinti a külhoni magyarokat is. Egyes értesülések szerint, felmerült Magyarország kizárása a Schengeni-övezetből.