A müncheni érsek szerint érdemes megvitatni a papi cölibátus eltörlését

A pedofíliára nem a papi cölibátus eltörlése a megoldás, de a szexuális visszaélések botránya vezethetne igazi reformhoz a katolikus egyházban – mondta a Vatikánban zajló szinóduson résztvevő Marx Reinhard bíboros, müncheni érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke pénteken.

Max Reinhard kijelentette, nem a cölibátus eltörlése ad megoldást a pedofília problémájára az egyházban, de ez egy olyan téma, amelyet érdemes megvitatni.

Reinhard bíboros emlékeztetett, hogy a német püspöki kartól készíttetett és szeptemberben bemutatott szakértői tanulmány szerint nem a cölibátus vagy a homoszexualitás az oka a pedofil bűncselekményeknek, hanem az elkövetők „gyengesége, éretlensége” vezet a visszaélésekhez. Megjegyezte, hogy a homoszexualitással szembeni ellenséges kultúra azonban „rejtőzésre kényszerít és növeli a problémát”.

„Szembesülnünk kell ezekkel a problémákkal, nem a cölibátus eltörlésével fogjuk megoldani, de a szexualitásról és az ezzel kapcsolatos témákról beszélni kell teológusok között is” – mondta Marx Reinhard.

A bíboros úgy vélte, az egyházat sújtó papi pedofília botrány „paradox módon segítheti az egyházat, hogy igazi reformot hajtson végre, rendszerbeli váltást, amelyre magától nem volt képes”. A szinódus szemléletváltást adhat, hogy az egyház realistábban tekintsen a valóságra – mondta a német bíboros. Kijelentette, Németországban is sokkal több papok elkövette szexuális visszaélés történt mint azt 2002-ben vagy 2010-ben gondolták.

Forrás: MTI