Civil repülőteret akar Munkács

Merész terveket dédelget a munkácsi városvezetés, az egykori katonai repülőtér újbóli megnyitását tűzték ki célul. Ám vadászgépek helyet, civil gépeket fogadna a légikikötő – derült ki a Sirius regionális tévécsatorna riportjából.

Köztudott, hogy az ungvári nemzetközi repülőtér két évvel ezelőtti bezárása óta a megyének nincs üzemelő reptere. A legközelebbi légikikötő a 300 kilométerre Lembergben található.

A Munkács határában, 196 hektáron elterülő egykori katonai légi bázis 1995 került a város tulajdonába, azóta az enyészeté a terület, kizárólag az őrzésére van elkülönítve pénzt a városi költségvetésből. A repülőtér rekonstrukciója becslések szerint több 100 millió hrivnyába kerülne, amit a helyi költségvetésből nem tudnának kigazdálkodni, így a polgármester levélben fordult az infrastrukturális miniszterhez, amelyben terveik felkarolását kérte.

A területen lévő épületek veszélyes állapotban vannak, a pálya régóta használhatatlan állapotú. A riportban megszólaltatott Andrij Baloga elmondta, hogy a jövő évi költségvetésbe elkülönítenek pénzt egy megvalósítási tanulmány kidolgozására. Munkács polgármestere szerint reális esély van arra, hogy 5-10 éven belül megvalósuljon a projekt. Egyelőre várják a választ a szaktárcától, ha nem sikerül állami tőkét szerezni a projekthez, akkor magánbefektetők bevonásával próbálják majd megvalósítani a terveket.

A munkácsi repülőtérről 1993-ban szállt fel utoljára repülőgép.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<