Kiderült, mi történt az Interpol eltűnt elnökével

Mint korábban írtuk, pénteken nyomozást indított a francia rendőrség az Interpol igazgatójának eltűnése miatt. A nemzetközi bűnüldöző szerv vezetőjének felesége nem hallott férjéről azóta, hogy Meng szeptember végén Kínába utazott. Meng Hung-vej utolsó üzenetében egy késről készített képet küldött élettársának, aki szerint ezzel arra utalt, hogy veszélyben van.

Az Interpol szombaton közösségi oldalakon arról tájékoztatott, hogy hivatalosan kérte a kínai hatóságokat, adjanak tájékoztatást az igazgató eltűnéséről. (Sejthető, hogy erre azért került sor, mivel Peking nem adta meg a segítséget.)

A kínaiak vasárnap tájékoztatták a nemzetközi közvéleményt, hogy az állam korrupcióellenes hatósága, a Nemzeti Felügyeleti Bizottság megfigyelés és vizsgálat alá vonta Meng Hung-vej-t.

A 64 éves Meng negyven éve dolgozik bűnüldözőként, korábban még közbiztonságiminiszter-helyettes is volt. Menget 2016 novemberében választották meg a 192 tagállam rendőrségei közötti együttműködést segítő Interpol igazgatójának.

Az Interpol tudatta, hogy Meng vasárnap azonnali hatállyal lemondott igazgatói tisztségéről. A szervezet irányítását ideiglenesen a dél-koreai Kim Dzsong Jang eddigi alelnök veszi át, és a szervezet új elnökét a november 18-21-én Dubajban tartandó tanácskozáson választják majd meg.

Forrás: index.hu