Volt tábornok nyerte a Brazil elnökválasztás első fordulóját

A brazil elnökválasztás első fordulóját Jair Bolsonaro nyerte, aki többek közt a korrupció felszámolását, rendet, stabilitást és az ország felemelését ígéri a választóknak.

A volt tábornok a szavazatok 46 százalékát nyerte el, ám nem sikerült megszerezze a kellő fölényt győzelméhez. Az elemzők őt tartják a második forduló esélyes győztesének, azonban ezt még nem lehet készpénznek venni, mivel provokatív személyisége összefoghatja ellenzékét, a másik jelölt támogatására.

A kampány kifejezetten botrányosra sikerült. Bolsonaro katonaként szolgált az 1964 és 1985 közti katonai rezsim alatt és erre kifejezetten büszke is, szerinte

“demokrácia volt, csak választások nélkül”.

Az önmagát már Jair Messias Bolsonaro-ként reklámozó politikushoz köthetjük azt a kijelentést is, hogy

“Az nem is rendőr, aki nem öl.”

A nagyon radikális politika fel is hevítette az indulatokat, szeptemberben a nyílt utcán késelték meg Bolsonarót, aki még most is lábadozik. Követőinek egy része ezt Isteni jelnek tekintette, csodával határos életben maradása tovább emelte személyi kultuszát.

Bolsonaro felemelkedése természetes reakció Brazilia jelenlegi helyzetére. A gazdasági kilátástalanságba süllyedt országban botrányos szintre hágott a korrupció, tizenkétmillió munkanélküli helyzete megoldatlan, mindennapivá váltak az utcai összecsapások. A közel polgárháborús helyzet megoldatlansága magával hozta az elitellenes közhangulatot, amelyre válaszként a korrupció felszámolását és biztonságot ajánl a kívülálló Jair Bolsonaro.

Forrás: Kárpáthír/The Guardian