Kelet-Ukrajna: két zászlóaljnyi katona nem harcban esett el

A katonai ügyész azt állítja, hogy az ukrán fegyveres erők közel ezer katonája nem harci cselekmény közben vesztette életét a több mint négy éve tartó Donyec-medencei fegyveres konfliktusban.

Anatolij Matiosz a 112 Ukrajna nevű hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy a harcok 2014-es áprilisi kezdete óta majd 900 ukrán katona lett öngyilkos vagy gyilkosság áldozata.

„Borzasztó számokkal szembesültünk a nem harci cselekmény következtében elhunyt katonák terén, amikor áttekintettük a háborús veszteségeinket a harci cselekmények ideje alatt, azaz 2014 és 2018 között. Ami arra késztetett minket, hogy megoldásokat keressünk arra, mit kell tennünk annak érdekében, hogy ilyenek ne forduljanak elő. Majd 900 ukrán katona lett öngyilkos vagy gyilkosság áldozata, ez elképesztően nagy veszteség, majdhogynem két zászlóaljnyi katonáról van szó” – fogalmazott a katonai ügyész.

Matiosz állítása szerint az öngyilkosságok többségének hátterében poszttraumás stressz szindróma áll, mivel az emberi elme nem tud megbirkózni a háború következményeivel és teljesen elveszíti a realitásérzetét.
A katonai ügyész elárulta a hadseregnek mindössze 300 megfelelően képzett pszichológusa van, ami nagyon kevés 400 ezer katonára. Azt is elismerte poszttraumás stressz szindróma kezelése sajnos csak gyerekcipőben jár az ukrán hadseregben.

Forrás:

KH/Unian