Jön az újabb adónem és a második nyugdíj

A 6677. számú törvénytervezet értelmében, jövő év januárjától még 2 százaléknyi adó terheli majd a lakossági béreket.

Az emberek fizetéséből jelenleg 22 százalék adót vonnak a szolidáris társadalombiztosítási alapba, melynek egy része a Nyugdíjalapba kerül. Ez az összeg viszont nem elegendő a Nyugdíjalap rendes működéséhez, folyamatosan hiánnyal küszködik. Már most látszik, hogy jövőre 166 milliárdos hiánya lesz a nyugdíjfolyósító szervnek, vagyis nem reális további összeget elvonni belőle a felhalmozó alapba.

Tehát jövőre 2 százalékot, majd évente újabb 1 százalékot vonnak majd le a bérekből, egészen 7 százalékig (83,4 hrivnya).

Az intézkedés a 35 év alatti dolgozókat vagy munkaadójukat érinti. Az elmélet szerint ennek eredményeként a majdani nyugdíjasok két nyugdíjat fognak kapni.

A számítások szerint, amennyiben valakinek 10 ezer hrivnyás fizetése lenne, abból 700 hrivnyát – 7 % – fizetne a felhalmozó alapba, s ennek révén a férfiak második nyugdíja 1020 hrivnya lehetne, a nőké 730 hrivnya. Nem árt megjegyezni, hogy a valós összeg persze számos tényező – gazdasági helyzet, fizetés és az infláció mértéke –függvénye lesz. Minél alacsonyabbak lesznek a bérek és magasabb az infláció, annál kisebb összegre számíthat a majdani idős ember.

Forrás:

KH/Zak-kor