Aszfaltszőnyeg: feltekerhető út Kárpátalján

Nem innovatív technológiáról van szó, csupán a kivitelezés során elkövetett ordító hibákról. Ugyanis kézzel fel lehet szedni a frissen lerakott aszfaltot az egyik kárpátaljai településen – derült ki a Sirius regionális tévécsatorna riportjából. A megkérdezett polgármester szerint a kivitelező cég beismerte, hogy hibáztak, amit természetesen kijavítanak.

          A Perecsenyi járási Szimerki egyik utcájának lakói megmutatták a riporternek, hogy a napokkal korábban lefektetett út minősége kritikán aluli, az aszfalt állapota erősen kifogásolható, sőt helyenként szabad kézzel fel is lehet szedni. Állításuk szerint kérték a kivitelező cég munkásait, hogy kőzúzalékkal megfelelő alapot készítsenek az aszfalt alá, de a műszakvezető azt állította mindent az előírásoknak megfelelően végeznek és garanciát is vállal a cég az elvégzett munkára. A helyiek elmondása szerint tavaly egy másik cég sokkal alaposabb és minőségibb munkát végzett, amikor a szóban forgó utca elejét aszfaltozták.

          A megbízó, a perecsenyi polgármesteri hivatal azt közölte, hogy az érintett útszakaszra a költségvetésből 752 ezer hrivnyát különítettek el, a munkálatok még nem fejeződtek be. A kivitelezővel megkötött szerződés szerint 3 hónapja van a cégnek a munkálatokra, ami december 31-én jár le.
        

  „A szóban forgó cégnek még nem került átutalásra a pénzösszeg és nincs átvéve az új útszakasz. Tudomásunk van arról, hogy problémák vannak az úttal, ami abból fakad, hogy sötétedés után fektették az aszfaltot, a munkások pedig nem vették észre, hogy a gép meghibásodása miatt az 5 centiméter helyett mindössze 1,5 centiméter vastag aszfalt került lefektetésre. A cég elismerte, hogy hibáztak és kijavítják az érintett útszakaszt”

– fogalmazott Ivan Pohorilják polgármester. Hozzátette, amennyiben átvételnél kiderül, hogy az útburkolat nem felel meg az előírásoknak, nem fizetnek.