EU-csúcs: a cél továbbra is az illegális bevándorlás megállítása

A kibertámadások elkövetőinek szankcionálására szolgáló keretek megalkotására szólítottak fel csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozójukon az európai uniós vezetők, illetve elítélték a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) elleni, alapos gyanú szerint orosz hírszerzők által megkísérelt hackerakciót.

A résztvevők megerősítették, hogy céljuk az illegális migráció megállítása. Az ülésen jóváhagyott zárónyilatkozatban aláhúzták: az EU tovább fogja erősíteni védelmi és elrettentési képességeit a hibrid- és a kibertámadásokkal, valamint a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel szemben. Az OPCW elleni támadást elítélő nyilatkozatban nem nevesítették Oroszországot, de szakértők szerint elsősorban az orosz titkosszolgálatokra utaltak, amikor arról írtak, hogy megerősítik a külföldi hírszerzők és más rosszindulatú szereplők ellenséges tevékenységének felderítésére, megelőzésére, megzavarására, illetve a megfelelő válaszadásra szolgáló képességeket. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke elmondta, a résztvevők intézkedéseket sürgettek az illegális kibertevékenységek ellen, amire az állampolgárok, a vállalatok és az intézmények védelmében van szükség. Leszögezték: az EU-nak képesnek kell lennie szankciók elrendelésére, válaszintézkedésként és megelőzési célból. A tagországok vezetői a választások manipulálásával, a dezinformációs kampányokkal szemben is ellenintézkedéseket sürgettek. Egyesek szerint “nem tragédia”, hogy nem nevezték meg Oroszországot a dokumentumban, másik viszont ezt “elszalasztott lehetőségként” értékelték. Az Európai Tanács üdvözölte a vegyi fegyverek használatának visszaszorítását célzó új uniós szankciós rendszert, amelyet a szakemberek szerint a szíriai és orosz támadásokra reagálva fogadtak el.

Orbán „szokatlanul csendes” volt

A tanácskozáson a belső biztonság mellett elsősorban a migráció kérdése volt napirenden, amelynek kapcsán a résztvevők megerősítették, hogy céljuk továbbra is az illegális bevándorlás megállítása. Uniós források szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár azt hangoztatta, hogy az EU-nak a “kötelező szolidaritás” koncepcióját kellene alkalmaznia, a tagországok mindegyikének hozzá kellene járulnia a migrációs helyzet kezeléséhez, de nem feltétlenül menekültek befogadásával, mert erről nincs konszenzus, hanem például anyagilag támogathatnák a külső határok védelmét. A migráció témájával kapcsolatban Klaus Johannis román államfő kihangsúlyozta a származási és a tranzitországokkal való párbeszéd fontosságát az illegális bevándorlás és emberkereskedelem megfékezése érdekében. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy Románia jelentős részt vállal a tagállamok területén illegálisan tartózkodó személyek hazaszállításának hatékonyabbá tételében, és támogatja az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség megerősítését.

Hangsúlyozta, hogy a tagállamok számára továbbra is prioritás kell hogy legyen a terrorizmus megelőzése és visszaszorítása, valamint a hibrid fenyegetések és kibertámadások elleni egységes fellépés. (Agerpres)

A Politico arról írt egy névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva, hogy bár Orbán Viktor miniszterelnök “szokatlanul csendes volt az ülésen”, ezen a ponton közbeszólt, és támogatásáról biztosította, “a legjobb javaslatnak” nevezte a Kurz által elmondottakat. Hasonlóan vélekedett Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is, aki szerint alternatívát kell kínálni a menedékkérők befogadását megtagadó országoknak. Angela Merkel német kancellár ugyanakkor kijelentette, nem szeretne elmozdulni

“a kötelező felelősségvállalástól a kötelező szolidaritás felé”, és több más uniós vezető is hasonló véleményének adott hangot.

Merkel szerint a kötelező kvótarendszer elvetése nem oldja meg a kérdést, ráadásul nem is európai válasz. Donald Tusk kiemelte, hogy fokozni fogják az együttműködést Marokkóval és más afrikai államokkal, s nem csak a migráció, hanem a közös kihívások és a gazdaság terén is. Valamint bejelentette: csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió és az Arab Liga vezetőinek részvételével február 24-25-én Egyiptomban; ez lesz az első a két nemzetközi szervezet történetében.

Uniós források szerint az értekezleten az együttműködés mélyítéséről, az illegális bevándorlás megfékezéséről fognak tárgyalni.

Forrás:

MTI