Egy hét alatt két civil halt meg Kelet-Ukrajnában

Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai különleges megfigyelő missziójának csütörtöki jelentése megerősítette két civil lakos halálát a kelet-ukrajnai válságövezetben. A beszámoló szerint az elmúlt napokban 3700 alkalommal sértették meg a tűzszüneti megállapodást a Donyeck-medencében.

Az utóbbi három napban jelentősen nőtt az erőszakos cselekménye száma – közölte Alexander Hug. Az EBESZ-misszió helyettes vezetője hozzátette, hogy az első négy nap során 1400 alkalommal sértették meg a tűzszünetet, míg az utóbbi három nap során ez a szám jócskán meghaladta a kétezret. Ez 60 százalékos növekedést jelent.

A megfigyelők megerősítették két civil lakos halálát, további két személy sebesülést szenvedett. Hug kiemelte, hogy a polgári személyek halála azoknak a lelkén szárad, akik nem tartják be a tűzszüneti megállapodást.

EBESZ-misszió helyettes vezetője közölte, az év eleje óta 87 polgári személy vesztette életét, és 166 sebesült meg. Tavaly összesen 87-en haltak meg és 399-en sebesültek meg.