Pert nyert a vámhatóság ellen egy külföldi rendszámú autótulajdonos

A kijevi legfelső bíróság kimondta, hogy az országba tranzitként behozott külföldi rendszámú autót az ukrán állampolgárságú tulajdonos határozatlan ideig használhatja Ukrajna területén – írta hétfői közleményében a bíróság.

A törvényszék arról is határozott, hogy saját tulajdonban lévő tranzit céljából behozott külföldi rendszámú személyautó használata nem minősül adminisztratív szabálysértésnek.

Egy ukrán állampolgár azután indított pert a vámhatóság ellen, miután 8500 hrivnyára megbüntették adminisztratív szabálysértés miatt. A jogvita abból fakadt, hogy a felperes 2016. február 26-án behozott észt rendszámú autójával túllépte az ukrajnai tartózkodás megengedett idejét, ami 5-10 nap. A panaszos a bírósági tárgyalás során elismerte, hogy azért választotta a tranzitálás lehetőségét, hogy ne kelljen behozatali vámot fizetnie. Ugyanakkor szerinte alaptalanul bírságolták meg, amit a bíróságon megtámadott, az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésére hivatkozva, amely szerint az országba tranzitként behozott külföldi rendszámú autó használata nem minősül adminisztratív szabálysértésnek.

A legfelsőbb bíróság a férfinak adott igazat a vámhatósággal szemben, az Alkotmánybíróság döntésére hivatkozva.