EP-képviselők nyílt levélben lépnek fel a kárpátaljai kisebbség védelmében

Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő levélben tájékoztatta Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét az Ukrán Legfelső Tanács által első olvasatban elfogadott kisebbségi jogokat sértő nyelvtörvényről – olvashatjuk a képviselő sajtóközleményében.

„Az ukrán, mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról” című törvény második olvasata rövid időn belül napirendre kerül, ezért fontos felhívni Ukrajna figyelmét arra, hogy előtte mindenképp kérjék ki a Velencei Bizottság véleményét. A mai napon a Fidesz–KDNP EP delegációja a határon túli magyar EP-képviselőkkel, illetve román és bolgár képviselőkkel együtt nyílt levélben fordult az ukrán Legfelsőbb Tanács elnökéhez, Andrij Parubijhoz, melyben szintén javasolják az ukrán nyelvtörvény szövegének a Velencei Bizottság elé terjesztését, annak második olvasatra kerülése előtt.

„Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa október 4-én első olvasatban megszavazta az új nyelvtörvényt, amely jelentősen kiterjeszti az ukrán, mint államnyelv használati körét, teljeskörű uralmát a társadalmi, politikai, kulturális és a gazdasági élet minden területén és ezzel óriási mértékben korlátozza a kisebbségi nyelvek, köztük a magyar nyelv használatára vonatkozó jogokat. A törvénytervezetről várhatóan november 6-án szavaznak második olvasatban, így sajnos úgy tűnik, hogy a nyelvtörvényt ezúttal is a választási kampány eszközeként használják, ezért sürgetik mielőbbi elfogadását”

– tájékoztatott Bocskor Andrea.

A kisebbségi nyelvhasználat jelentős szűkítése és több, Ukrajna által vállalt nemzetközi kötelezettségvállalás megszegése miatt Bocskor Andrea levélben fordult Antonio Tajanihoz, az Európai Parlament elnökéhez. Továbbá a Fidesz–KDNP EP delegációja a határon túli magyar EP-képviselőkkel, illetve román és bolgár képviselőkkel együtt nyílt levélben fordult a Verhovna Rada elnökéhez, Andrij Parubijhoz. Az ukrán házelnökhöz intézett levelükben az EP-képviselők ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy Ukrajna kötelezettséget vállalt az országban élő nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására, többek között a Regionális, valamint a Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája, az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezménye és az EU-Ukrajna társulási megállapodás alapján. Javasolják az ukrán törvényhozóknak, hogy mielőtt a törvénytervezet második olvasatra kerülne, küldjék el azt a Velencei Bizottságnak véleményezésre, és csak annak jóváhagyása után kerüljön sor a szavazásra.

„Nagyon fontos, hogy az Európai Unió kísérje figyelemmel a törvényalkotási folyamatot és gyakoroljon hatást Ukrajnára, hogy az biztosítsa az alapvető emberi jogokat az országban. Az új törvények megalkotásakor pedig kérjék ki a nemzeti kisebbségeket képviselő szervezetek és a releváns nemzetközi intézmények véleményét, hogy ne sérülhessenek a nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgárok jogai”

– hangsúlyozta a fideszes politikus.