Elmarasztalta Ukrajnát kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága

Elmarasztalta Ukrajnát kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy 2002-es ügyben, amikor önbíráskodó falusiak roma házakat gyújtottak fel egy Odessza megyei településen.

Az ügy előzménye, hogy 2002-ben tucatnyi, romák lakta házat gyújtottak fel helyiek a dél-ukrajnai Petrivka faluban, bosszúból amiatt, hogy négy roma fiatalember előzőleg verekedés közben megölt egy 17 éves fiút. Az ügyben tizenkilenc ember fordult az EJEB-hez egyebek mellett azzal a panasszal, hogy ugyan a rendőrök a helyszínen voltak, nem akadályozták meg a támadást, a történteket követő nyomozás pedig elégtelen volt és eredménytelenül zárult.

Az elsőfokú ítélet szerint a hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének az embertelen, megalázó bánásmód, a megkülönböztetés tilalmáról, illetve a magán- és családi élet tiszteletben tartásáról szóló pontját. A bírói testület tizenkét felperesnek fejenként 11 ezer euró kártérítést ítélt meg, öt másiknak pedig 9 ezer eurót.

A verdikt egyelőre nem jogerős, még mindkét fél fellebbezhet. Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogok európai egyezménye előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek a részes államok számára.

Forrás:

MTI