Külföldi rendszámú autó – Újabb mézesmadzag a kormánytól?

Bejelentésükhöz híven utcára vonultak szerdán a külföldi rendszámú autótulajdonosok teljesen megbénítva ezzel Kijev kormányzati negyedét. A demonstrálók olyan törvény elfogadását követelték, amely jelentősen lecsökkenti a külföldről behozott autók után fizetendő vámilletéket és a regisztrációs díjakat.

A tüntetéssel egy időben Nyina Juzsanyina, a törvényhozás adóügyi és vámpolitikai bizottságának vezetője bejelentette, hogy

számos ponton módosítják az idén július végén első olvasatban elfogadott törvénytervezetet, viszont a brutális bírságokhoz nem nyúlnak.

Az új tervezet már csütörtökön a parlament elé kerülhet, három hónap türelmi időt adnának a kedvezményes vámtétellel történő behozatalra.

A külföldi autók behozatali vámjának csökkentetéséről szóló 8487. számú törvénytervezet új eleme, hogy a törvény hatályba lépésétől számított két hónapon belül elengednék a vámilleték felét, három hónap esetében a vám negyedét.

„Amennyiben a tulajdonos komolyan gondolja, a külföldön vásárolt autó regisztrációját, akkor az első olvasatban elfogadott javaslatban megszabott új vámügyi jövedéki adó alapkoefficiensének felét kellene befizetnie. A bizottság ülésén mindenki számára világossá vált, hogy ez az egyetlen járható út az új jövedéki adókulcsok megállapításánál, újbóli módosítás után a koefficiens 0,5 lesz, felgyorsítva ezzel a vámkezelést”

– hangsúlyozta Juzsanyina.

A bizottság elnöke szerint ez azt jelenti, hogy 60 napon belül 0,5-ös 90 nap esetében 0,75-ös szorzóval számolnak majd. 90 napon túl maximum 180 napig a júliusban meghatározott alapkoefficiens alapján lehet majd elvámolni az autót, szankciók és bírság nélkül.

 Az első olvasatban elfogadott törvényjavaslat szerint a benzineseknél 50, a dízelautóknál 75 euró az alapkoefficiens. Ezt az ötven vagy hetvenöt eurót meg kell szorozni a köbcentimutatóval: ezer egységenként kell számolni 50 vagy 75 eurót. Például egy kétezer köbcentis benzinmotornál ez 100 euró, egy 1600-as dízelnél 120. Ezt az összeget még meg kell szorozni a jármű éveivel.