Dokumentumfilm készül a Borzsavölgyi Kisvasútról

  Az Ukrajnában is bejegyzett Prime Story Pictures svájci filmstúdió az országban működő, ritkaságnak számító keskenynyomtávú kisvasutakról készít új dokumentumfilmez. A moziban bemutatják a kárpátaljai, az ivano-frankivszki, a riveni és a kirovohradi  kisvasutat – írja a Mukachevo.net.

          A film főhőse egy egyetemista, Oleg Hudzeljak, a kisvasutak megmentésért küzdő aktivista lesz. Oleg a moziban a többek között a Borzsavölgyi kisvasúton utazik majd. A fiatal a filmben Svájcba is elutazik, hogy tapasztalatokat gyűjtsön, hogyan kell fenntartani és gazdaságosan működtetni egy kisvasutat.

         

„A széles nyomtávval szemben a keskenyen közlekedő mozdonyoknak lelkük van, olyanok mint az emberek. Az egésznek megvan a romantikája, minden mozdonynak külön története van”

– mondta Olekszandr Nadbajev a film rendezője.

A filmforgatás a tervek szerint 25 napig tart majd, a legtöbb jelentet Ukrajnában készül, emellett Svájcban is forgatnak majd. A dokumentumfilm teljes költségvetése 4 millió hrivnya, a projektet támogatja az ukrán Kulturális Alapítvány, a svájci RTS közszolgálati tévécsatorna, valamint kárpátaljai és ivano-frankivszki filmes bizottság.

Forrás:

KH/Mukachevo