Ennyi lesz az autópályadíj Ukrajnában

Az első fizetős autópálya Lemberg és a lengyelországi Krakovec között épül majd meg koncessziós szerződés alapján.

„Európában az autópálya használatért minimum hét eurócentet (körülbelül 2,2 hrivnyát) kell fizetni kilométerenként, ennél nem lesz drágább az autópályadíj Ukrajnában sem” – közölte a Liga.net portálnak adott interjújában Szlavomir Novak, az ukrán Közútkezelő Szolgálat (Ukravtodor) vezetője hozzátette, hogy Ukrajna első koncessziós útszakasza a Lemberg–Krakovec lesz, amely összeköti majd Ukrajnát az európai unióval. A 84,4 kilométer hosszúságú szakasz megépítésén évek óta folyik a diskurzus.

Novak közölte, hogy ez év végéig átvizsgálják az út teljes hosszán a területet, és elkészítik a projekt tervdokumentációját.  Mindezt azért, hogy tisztában legyenek azzal, mit kínálnak a befektetők számára. 2019 elején a Miniszteri Kabinethez fordulnak, hogy írják ki a koncessziós pályázatot.

A tervek szerint 4-5 éven belül épülne meg a fizetős út. A mintegy 85 km-es szakaszt a nyertes 49 évre kapja meg koncesszióba, ami a négysávos 1-A besorolású út megépítését, fenntartását és javítását tartalmazza majd. Lehetővé tennék a 120 km/óra sebességet.

Az Ukravtodor vezetője közölte több nemzetközi cég is érdeklődik a koncesszió iránt,  Ukrajnában kevés az olyan vállalat, amely rendelkezik a megvalósításhoz szükséges elegendő tőkével.