Kevesebb pénzt kapnak ezentúl a menedékkérők Olaszországban

Az olaszországi menedékkérők befogadására és ellátására fejenként napi 35 eurót fordított a költségvetés, ennek csökkentését jelentette be az olasz belügyminisztérium szerdán: a napi fejkvóta ezentúl 19 és 26 euró között lesz.

Az összeg a területtől, valamint a befogadási központok nagyságától függ. Így egy menedékkérőket befogadó 50 fős központban a fejenkénti összeg napi 21,35 euró lehet, egy több mint ezerfős táborban valamivel több mint 25 euró. Arról az összegről van szó, amelyet költségvetési forrásból az olaszországi önkormányzatok fordítanak a területükön befogadott menedékkérők ellátására és esetleges integrációjára. A pénzt az eddigi gyakorlat szerint olasz civil szervezetek, szövetkezetek és más humanitárius tevékenységet végző szervezetek pályázhatják meg.

A témával foglalkozó sajtótájékoztatón Matteo Salvini olasz belügyminiszter is részt vett, aki régóta kilátásba helyezte a menedékkérők olaszországi támogatási rendszerének átalakítását. Salvini szerint ugyanis a napi fejenkénti 35 euró meghaladta az EU-átlagot. Kijelentette, az összeg csökkentésével sok „látszatönkéntes” és az olasz szervezett bűnözés is elesik majd az általuk a befogadásból eddig húzott haszontól.

„Az igazi önkéntesek maradnak pályán, akiket a segítés szelleme vezet, miközben a sok hamis egyesület eltűnik” – nyilatkozta Mateo Salvini. Hozzátette: „véget ért a gyöngyélet (…), aki eddig az (állami) mannából élt meg, az mostantól diétára kényszerül.” A belügyminiszter arra utalt, hogy az utóbbi időben számos olaszországi migránstáborról kiderült, hogy az erre a célra létrehozott álszervezetek mögé bújva a szicíliai maffia vagy a calabriai ’ndrangheta üzemeltette őket, és ezek a bűnszervezetek tették zsebre a bevándorlóknak átutalt összegeket.

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy Olaszországnak azokat kell befogadni, akik a háború elől menekülnek, „a gazdasági bevándorlóknak nincs helye”: „aki a háború elől menekül, a testvérem, aki viszont drogot árul és randalírozik, vissza kell térnie hazájába”. Azt mondta, Olaszország a bevezetett migrációs intézkedésekkel jól érthető üzenetet küld a migránsok származási országaiba és az embercsempészeknek is. Megjegyezte, hogy ezzel egy időben Olaszország biztonságos humanitárius folyosókon keresztül szerdán is 44 menekültet fogad be.

Gerarda Pantalone prefektus, a belügyminisztérium polgárjogi és migrációs felelőse elmondta, hogy az összeg csökkentésével a menedékkérők jogai és méltósága nem sérül. Az olasz állam szállást és ellátást biztosít számukra, érkezésükkor fejenkénti higiéniai-egészségügyi csomagot és egy 5 eurós telefonkártyát kapnak. A menekültjogban részesülőknek olasz nyelvet is tanítanak. Az olaszországi migránstáborokban jelenleg 145 ezer ember tartózkodik.

Salvini üdvözölte az újabb migrációs intézkedést, miután a római parlament felsőháza szerdán megszavazta a nevével fémjelzett migrációs biztonsági törvénycsomagot is. Salvini kijelentette, az utóbbi 5 hónap alatt többet tettek le az asztalra mint az előző kormányok 5 év alatt.

A L’Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja azt írta, Matteo Salvini célja a kisebb, emberközpontú befogadóközpontok felszámolása, amelyeket eddig helyi civil szervezetek tartottak fenn. Az újság szerint a támogatáscsökkentéssel a menedékkérők integrációja károsul, mivel a táborokban nem jut majd pénz a nyelvi és szakmai képzésükre, ami miatt még könnyebben a feketepiacra kerülhetnek.

Forrás:

MTI