Szlovákia kiadja a terrorgyanús ukrán férfit

Gál Gábor igazságügyi miniszter kedden (11. 6.) aláírta az Ukrajnában terrorizmussal és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsított Vladimir G. kiadatásának engedélyezéséről szóló határozati javaslatot – írja a Bumm.sk felvidéki magyar portál.

„Mivel az állampolgár Ukrajnába történő kiadatásának minden törvényes feltétele teljesült, és maga az állampolgár is egyetértett ezzel a kiadatással, a miniszter feladata ebben az esetben nagyon egyszerű volt. Aláírtam a kiadatást” – közölte szerdán a TASR hírügynökséggel Gál.

A férfit, akinek Kassán van az állandó lakhelye, a szlovák rendőrség vette őrizetbe az Interpol Kijev kérése alapján. Vladimir G. június 18. óta van előzetes letartóztatásban, kiadatását Ukrajna július 20-án kérvényezte.

Az elfogatóparancsot egy ukrán bíróság adta ki Vladimir (Volodymyr) G. ellen. A férfit szándékos testi sértés, halálos fenyegetés, illegális fogva tartás, túszejtés, gengszeterizmus, terrorizmus, hivatalos személy elleni támadás és más bűncselekmények gyanúja miatt körözik.

Az eddig feltárt információk szerint Vladimir G. 2014-ben és 2015-ben több társával együtt működtetett egy bűnbandát, amely különösen súlyos bűncselekmények sorozatát követte el Ukrajna területén. Erről Milan Filičko, a Kassai Kerületi Ügyészség szóvivője tájékoztatott júniusban. A férfit legfeljebb 15 évre ítélhetik.

Vladimir G. letartóztatása után tagadta a vádakat, és azt állította magáról, hogy újságíró.