Visszaküldi Ukrajna a felajánlott mentőautókat

Az ukrán vámszolgálat úgy döntött, hogy visszaküldi a Kínai Népköztársaság által humanitárius segélyként felajánlott negyven új mentőautót, az indoklás szerint a járművek nem felelnek meg az Euro 5-ös környezetvédelmi normának – írja egy Facebook-bejegyzésre hivatkozva a Pershij.com.ua hírportál.

Szergii Kostezh Facebook-felhasználó arról számolt be, hogy az odesszai kikötőben 40 darab teljesen – EKG- és újraélesztő készülékkel – felszerelt mentőautó vesztegel, amit Ukrajna kapott ajándékba a Kína Népköztársaságtól. A járművek félreeső kisebb falvakba kerültek volna, hogy életeket mentsenek.

A bejegyzés szerint kiderül, hogy teljesen új, azonnal bevethető mentőautókról van szó.Az ukrán vámszolgálat arra hivatkozva nem engedi be a járműveket az országba, hogy azok nem felelnek meg az Euro 5-ös környezetvédelmi előírásoknak, amit állítólag az Európai Unió és Ukrajna által megkötött társulási megállapodás ír elő.

Így az ingyen kapott Euro 4-es kategóriájú mentőautókat visszaküldik Kínába.

A poszt szerzője szerint ez teljesen nonszensz, ugyanis vidéken leharcolt UAZ mentőautók közlekednek, amelyek be sem lehetne sorolni a környezetvédelmi kategóriába. Hozzátette, hogy

még a megyeszékhelyeken rendszeresített koszos Gazelek is sokkal messzebb van az Euro 5-ös besorolástól mint a kínai mentőautók.