Mentőövet dobtak a külföldi rendszámú  autótulajdonosoknak

Az ukrán parlament csütörtökön második olvasatban is elfogadta a külföldi rendszámú gépkocsik kedvezményes regisztrációjáról szóló törvényt, mely lehetőséget biztosít arra, hogy az érintett autótulajdonosok bizonyos feltételek mellett, az eddiginél jóval olcsóbban cserélhetik ukránra külföldi rendszámaikat. A 8487. számú tervezetre 250 honatya szavazott igennel a 450 fős Radában.

Az első olvasatban elfogadott javaslathoz képest jelentős változás, hogy a véglegesített jogszabály határidőket szab a kedvezményes regisztrációra, azoknál a külföldi rendszámú autóknál, amelyeket már behoztak az országba.

Ez azt jelenti, hogy a törvény hatályba lépését követő 90 napon belül csökkentett 0,5-szőrös szorzóval állapítják meg a vámügyi jövedéki adót, ami egyébként a motor típusától, a hengerűrtartalomtól és a jármű korától függ.

Úgy kell kiszámolni, hogy az alapkoefficienst, ami benzineseknél 50, a dízeleseknél 75 euró meg kell szorozni a hengerűrtartalommal és a gépkocsi korával. Így aztán mondjuk egy 5 éves, kétliteres benzines motorral szerelt kocsi vámadója 50x2x5=500 euró, míg egy 1,6 literes, 10 éves dízel autóé 75×1,6×10=1200 euró, a három hónapos határidőn belül ez fele ennyibe kerül majd.

A kedvezményes regisztráció csak úgy érvényes, hogy a megszabott 90 napon belül minden további járulékot be kell fizetni a Nyugdíjalapba.

Ugyanakkor a jövedéki adó megfizetésével még nem kapunk ukrán rendszámot, a regisztrációhoz be kell fizetni a vételárra számított 20 százalék áfá-t (általános forgalmi adó), 10 százalék behozatali vámot, és 3-5 százalékos nyugdíjjárulékot.

Szerdán az érintett autótulajdonosok megbénították Kijev kormányzati negyedét az oda szervezett demonstrációjukkal. Azzal fenyegetőztek, hogy mindaddig a parlament környékén maradnak, ameddig a honatyák nem fogadnak el egy a számukra elfogadható törvénytervezet.

Forrás:

KH/ePravda