Nagyobb területet és hatáskört szeretne az ukrán partiőrség

Egy törvényjavaslat alapján az ukrán partiőrség a mostaninál kétszer nagyobb területen járőrözik majd, és az ukrán partoktól a lehető legtávolabb próbálják meg feltartóztatni gyanús hajókat.

Legfelső Tanács csütörtökön elfogadta első olvasatban azt a javaslatot, amely duplájára növelné az ellenőrzési zónát a Fekete- és az Azovi-tengeren, a tervezetet 238 igen szavazattal támogatta a parlament. A dokumentum meghatározza a külső tengeri határok státuszát.

A beadványban az javasolják, hogy hozzanak létre egy övezetet Ukrajna tengeri határain túl, ahol az ukrán szervek vám- és adóügyi, bevándorlási és egészségügyi ellenőrzéseket végezhetnek. Sőt az övezetben elsüllyedt régészeti és történelmi tárgyakra is igényt tartanának.

A javasolt kibővített ellenőrzési zónával megakadályoznák a csempészetet, valamit, azt is, hogy az ideiglenesen megszállt területeken lévő kikötőkbe jussanak a hajók. Ha második olvasatban elfogadják a törvényt, akkor a mostaninál kétszer nagyobb területen járőröznének a partiőrség hajói.

Lehetővé tennék a határsértő hajók üldözését, feltartóztatását és őrizetbe vételét, kivéve a hadihajókat és más állami tulajdonban lévő hajókat, amelyeket nem kereskedelmi célokra használnak. Az erőszakra hasonló erőszakkal válaszolhatnak, megszüntetve ezzel a bűncselekményt.