Súlyos bírságokra számíthatnak a külföldi rendszámú autótulajdonosok

Az ukrán parlament csütörtökön a külföldi rendszámú gépkocsik kedvezményes regisztrációjáról szóló törvény mellett, megszavazta a Vámkódex módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely a tranzitszabályok megsértését a mostaninál jóval nagyobb bírságokat irányoz elő. A 450 fős törvényhozásban 245 honatya szavazott igennel a 8488. számú tervezetre.

A jogszabály a hatályba lépéstől számított hat hónap türelmi időt biztosít arra, hogy akik már rendelkeznek ilyen autóval, legalizálhassák azt.

A tranzitszabályok megsértéséért kiszabható maximális pénzbírság 8500 hrivnya volt eddig, ennyit kellett fizetni, ha valaki 10 nappal lépte túl a megszabott tranzitálási időt.

Az új szabályozás értelmében 10-20 nap túllépésért 8500 hrivnya, 20-30 napért 85 ezer hrivnya, a 30 napot meghaladó mulasztás esetén 170 ezer hrivnya a kiszabható pénzbírság.

Az elfogadott törvényjavaslat továbbá módosításokat eszközöl az adminisztratív jogsértésekről szóló törvénykönyvben, például a 121. cikkely értelmében a külföldi rendszámú autó jogosulatlan használata 8500 hrivnya bírsággal járna.  Ha egy éven belül másodszor fordul elő hasonló eset, a pénzbírság összege 17 ezer hrivnya. Emellett az illetőt egy évre megfoszthatják jogosítványától, valamint az autót is lefoglalhatják.

A brutális bírságokon túlmenően, a legaggasztóbb az egészben, hogy az elfogadott törvényjavaslatban foglalt változtatások révén a rendőrök felhatalmazást kapnak arra, hogy megalapozott gyanú esetén megállítsák és ellenőrizzék a külföldi rendszámú autók vezetőit, hogy az általuk vezetett járművet jogosultan és törvényesen használják-e. Egy egységes adatbázis létrehozását is tervezik, amelyhez a vámszolgálat, a határőrség és a rendőrség is hozzáfér majd.

Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a külföldi rendszámú gépkocsik kedvezményes regisztrációjáról szóló törvényt, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az érintett autótulajdonosok bizonyos feltételek mellett, csökkentett jövedéki adó megfizetésével cserélhetik ukránra külföldi rendszámaikat.

Forrás:

KH/TSN