Az utcáról viszik el a sorköteleseket

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban egyetlen nap alatt 17 sorkötelest vittek be az utcáról a hadkiegészítő parancsnokságra a rendvédelmi szervek – írta az egyik helyi hírportál.

Az önkormányzati rendészet, a rendőrség és a hadkiegészítő parancsnokság emberre sorra járják a közösségi helyeket, sorkötelesek után kutatva – közölte sajtótájékoztatón Andrij Pruszak az Ivano-Frankivszki Városrendészet vezetője.

„Esténként munkatársaink járják a közterületeket, a padokon ücsörgő fiatalokat a hadkiegészítő parancsnokságra kísérjük, ahol átadják nekik a behívót. Ezt követően már büntetőjogi felelősségre vonhatóak, ha megpróbálnak kibújni a sorkötelezettség alól”

– fogalmazott Pruszak.

Városrendészet vezetője elmondta, hogy egyetlen nap leforgása alatt 17 sorkötelest vittek be az utcáról a hadkiegészítő parancsnokságra, közülük négyen kaptak behívót. Ivano-Frankivszk megyéből a tervek szerint 520 újoncot soroznak be idén ősszel tényleges katonai szolgálatra.

Tavaly Lembergben is tartottak hasonló akciókat. Álarcos, golyóálló mellényt viselő rendőrök és katonák razziáztak éjjelente a nyugat ukrajnai város egyik legfelkapottabb bulinegyedében. Kijevben éjszakai klubokban vadásztak a sorköteles fiatalokra.