Blokkolhatták az oroszok a GPS-jelet a a NATO hadgyakorlat idején

A finn miniszterelnök szerint az oroszok blokkolták a GPS-jelet az ország északi részén. A problémát a polgári légkizköeledésben is észlelték.

Úgy tűnik, az oroszok mindent igyekeztek bevetni annak érdekében, hogy a NATO ne tudjon hadgyakorlatot tartani Skandinávia területén. A finn miniszterelnök Juha Sipila szerint Finnország északi részének légterében nemrég megszakadt a GPS-jel, éppen akkor, amikor a NATO hadgyakorlatot tartott.

A finn miniszterelnök szerint az oroszok zavarhatták meg a jelet, hogy ezzel akadályozzák a hadműveletet. Bár Finnország nem tagja a NATO-nak, ők is csatlakoztak a hadgyakorlathoz. Hasonló problémát tapasztalt egyébként Norvégia is az Oroszországhoz közeli határterületen.

Norvég Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatója, Wenche Olsen szerint bár egyelőre nem lehet megmondani, pontosan mi okozta a zavart, de az időzítést látva minden bizonnyal összefügg az északi hadmozdulatokkal. Hasonló helyzet állt elő egyébként 2017-ben is, amikor Norvégia nemzeti hadgyakorlatot tartott.

A BBC beszámolója szerint a problémát a polgári légiközlekedés pilótái is észlelték, szerencsére azonban a GPS-jel elvesztése után más tájékozódási lehetőségük is volt.

Forrás:

HVG