Majdnem találkozott Porosenko és Putyin?

Peszkov kijelentette, hogy az orosz elnöknek nem volt lehetősége Párizsban szót váltania ukrán hivatali partnerével, Petro Porosenkóval. Orosz sajtóértesülések szerint egyébként Moszkvában nem is terveztek ilyen találkozót.

Az orosz elnöki szóvivő úgy vélekedett, nincsenek meg a feltételei annak, hogy találkozzanak az ukrajnai rendezésről tárgyaló “normadiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – vezetői, mint ahogy arra sincsen remény, hogy egy ilyen egyeztetés eredménnyel járjon.

Ezt azzal kapcsolatban mondta el, hogy Porosenko – a centenárium megemlékezést kihasználva – újabb megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel. Peszkov közölte, hogy Putyin részvételével ezen a találkozón eleve nem számoltak, mert, mint fogalmazott, a “normandiai négyek” keretében folytatott párbeszéd “lehetetlenné vált”. A szóvivő ismételten azzal vádolta meg Kijevet, hogy nem hajtja végre a rendezésről kötött minszki megállapodásokat.

Mint mondta, a Kreml megértéssel viszonyul a délkelet-ukrajnai szakadár területeken vasárnap megtartott választásokhoz, mert azok szükségesek voltak a két “népköztársaság” túléléséhez és a szociális biztonság fenntartásához. A donyecki és a luhanszki szavazás megerősítette pozícióikban a két terület hivatalban lévő vezetőit, Gyenyisz Pusilint és Leonyid Paszecsnyiket.

Forrás:
MTI