Magyarország az autonómia egy formájának bevezetését javasolhatja Kijevnek

A kárpátaljai kisebbség ügyében tett magyar lépésekről közölt cikket szerdán a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap – írja az MTI.

A Nyezaviszimaja Gazeta magyar külügyi forrásra hivatkozva azt írta:

Budapest azt javasolhatja majd Kijevnek, hogy Kárpátalján alkalmazza a moldovai gagauz “autonóm területi egység”, Gagaúz Yerí tapasztalatait.

Az újság szerint Dél-Moldovában 1994-ben ennek az autonómiának köszönhetően sikerült elkerülni a fegyveres konfliktust. A lap névtelenül nyilatkozó informátora azt állította, hogy az EU támogatja a magyar kezdeményezést.
Konsztantyin Bondarenko, az Ukrainszkaja Polityika elnevezésű alap vezetője elmondta, hogy Petro Porosenko ukrán elnök korábban a krími tatároknak szándékozott nemzeti és területi autonómiát biztosítani.

Kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezt a megoldást magyarok esetében is támogatná, mert ez precedenst jelentene a Donyec-medence számára.

Úgy vélekedett, hogy a kérdésben a jövőre megválasztandó új ukrán parlament dönthet majd.

A gagauz “autonóm területi egység” elnevezésébe a moldovai vezetés megelégedésére nem került bele “nemzeti” jelző, ám Gagauzia egyúttal lehetőséget kapott az önrendelkezésre abban az esetben, ha Moldova megváltoztatná státusát (ha csatlakozna Romániához). Irina Vlah gagauz kormányzó a lapnak elmondta, hogy Chisinau az elmúlt években megpróbálta ugyan korlátozni az autonómia jogait, de Ankara sokat tett azért, hogy ez ne történjen meg, és az EU is figyelmeztetett a lépés elfogadhatatlanságára. Az EU-val, Törökországgal és Oroszországgal is kereskedő Gagauzia gazdasága stabil, területén a lakosság akaratának megfelelően orosz iskolák működnek.

Forrás:

MTI