Porosenkóhoz fordul a Beregszászi Járási Tanács a nyelvtörvény kapcsán

A Beregszászi Járási Tanács soros ülésén arról döntöttek a képviselők, hogy Petro Porosenko elnökhöz és Volodimir Hrojszman miniszterelnökhöz fordulnak az első olvasatban elfogadott új nyelvtörvény miatt, ugyanis az szűkítené a nemzetiségi kissebségek jogait, írja a Mukachevo.net a Sirius regionális tévécsatorna beszámolójára hivatkozva.

Az Egységes Centrum (Jedinij Centr – JC) nevében Kovács Zoltán frakcióvezető nyújtotta be a nyelvtörvénnyel kapcsolatos beadványt. Ebben arra kérik az államfőt, hogy változtassanak a nyelvtörvény azon pontjait, amelyek szűkítik a kisebbségek jogait. Azt javasolják továbbá, hogy véleményezésre küldjék meg  a törvénytervezetet a Velencei Bizottságnak.

Érdekességként emeli ki a munkácsi hírportál, hogy

a szavazás előtt a KMKSZ-frakció képviselői – arra, hivatkozva, hogy az ülésen találkoztak először a beadvánnyal és a levél több ponton is finomításra szorul – nem támogatták a kezdeményezést.

A kérdést szavazásra sem akarták bocsátani, de végül mégis szavaztak róla. A levelet 23 igen szavazattal egyhangúan elfogadták.