Veszélyben az ukrajnai vízszolgáltatás

A miniszteri kabinet a jövő évi költségvetésben nem különít el pénzt az ivóvíz szolgáltatást célzó programra, melyet még 2011-ben fogadtak el, adja hírül az Ukrán Vízművek Egyesülete.

A költségvetés eddig sem teljesítette maradéktalanul az erre szánt kiutalást, mivel az előirányzott 3 milliárd hrivnya helyett csak 208 milliót fordított a vízművek műszaki állapotának javítására, korszerűsítésére. Pedig az ivóvízszolgáltatók berendezéseinek 50 százaléka rég elöregedett, rengeteg a karbantartási szünet, a baleset, és sok köbméter víz folyik el. A helyzetet súlyosbítja, hogy az ágazatnak nem térítették meg a tarifaváltozás kapcsán keletkezett 2,5 milliárd hrivnyás veszteségét. Közben emelkedett az elektromos áram, a fertőtlenítőszerek, az üzemanyag stb. ára. Közel 40 milliárd hrivnyára lenne szükség a vízszolgáltatók és a csatornahálózat rekonstrukciójához.

„Amennyiben nem történnek sürgősen lépések ezen a téren, veszélybe kerül az ivóvíz szolgáltatás”

– áll az egyesület hírlevelében, miután a parlament házelnökéhez fordult azt kérve, a jövő évi költségvetésben utalják ki a szükséges összeget az ágazat rekonstrukciójára.

Forrás: