Vége az “ötnapozásnak”: nem engedik be a külföldi rendszámú autókat!

Derült égből villámcsapásként érte a külföldi rendszámú autósokat a szombat esti hír: november 25-én éjféltől befellegzett az 5 napos tranzitálásnak – írja a Kiszó.

A külföldi regisztrációjú gépkocsik kedvezményes behozataláról szóló új törvény ugyanis tartalmazott egy olyan kitételt, ami előzetesen senkinek sem tűnt fel, sőt, még maguk a vámosok sem tudtak róla, őket is csak szombaton kora este tájékoztatták a legmagasabb kijevi szintekről. Azzal együtt, hogy a tiltakozások ellenére Petro Porosenko elnök a héten mégis aláírta a szóban forgó jogszabályokat – egyrészt ami a behozatal részleteit ismerteti, másrészt a szabályszegőkkel szembeni bírságok horribilis megemelését tartalmazza –, egy kézlegyintéssel gyakorlatilag hurkot kötött azok nyakára, akik eddig a kiskapukat kihasználva 5 naponta járták a határt külföldi rendszámú autóikkal.

Becslések szerint Ukrajnában másfél millió ilyen jármű közlekedhet az utakon.

Nos, ma éjféltől már nem tehetik meg a szokásos körüket valamelyik határállomáson, ugyanis

csak úgy léphetnek be Ukrajnába, ha zálogba helyezik az autó behozatali vámjának összegét, ami a jármű értékének a harmadát jelenti, átlagosan 2-3 ezer euróról van szó!

Azaz kötelezve vannak arra, hogy ukrán rendszámra váltsanak, mertha egy éven belül nem teszik ezt meg, akkor elvész a zálogba helyezett pénzük…

Az érintettek totális megdöbbenéssel értesültek az újításról. Aki esetleg hajlandó lett volna kifizetni a zálog összegét, még az sem tehette meg, mert a vámszolgálatokat is felkészületlenül érte a változás, helyben még nincsenek kidolgozva a technikai feltételek.

Ezért vasárnap éjféltől egyszerűen visszafordítják azokat, akik ukrán útlevéllel, de külföldi rendszámú kocsival akarnak belépni országukba.

A határokon hatalmas sorok duzzadtak fel emiatt, hatalmas a pánik és a kétségbeesés. Sokan azt csinálták, hogy a magyar, a szlovák, a lengyel oldalon hagyták járműveiket és ahol tehették gyalogosan, ahol nem, ott másokhoz bekéredzkedve tértek vissza Ukrajnába.

Elképzelhető, hogy a dühös autósok már hétfő reggeltől kimennek a határátkelőkre tüntetni.

Petro Porosenko államfő eközben azzal takarózik, hogy az így befolyó pénzekből fogják finanszírozni a nyugdíjkasszát,s felteszi a kérdést: az adóelkerülők csak nem akarhatják, hogy szüleik, nagyszüleik nyugdíj nélkül maradjanak…

Információink szerint a magyar útlevéllel közlekedő külföldi rendszámú autótulajdonosokat egyelőre nem érinti az új rend, esetükben maga a kocsi 1 évig, viszont a külföldi illetőségű személy fél év alatt csak 90 napot tartózkodhat legálisan Ukrajnában.Azaz, hiába lehet Ukrajnában majd a gépjármű, ha az arra jogosult személy “elvileg” 90 nap lejárta után nem vezetheti jogosan azt, és ezt a közös (vámszolgálat+határőség+rendőrség) adatbázisból könnyen ellenőrizhetik 

Ungváron autógumikat égetnek, Kijevben válságértekezletet tartanak

Az új törvényi szigorítás miatt kilátástalan helyzetbe kényszerített külföldi rendszámú autósok nem vártak hétfőig, már ma, azaz vasárnap elkezdtek tiltakozni – számolt be a KISZó. – Ungváron a megyeháza előtt gumiabroncsok égnek, – hétfő reggeltől megbénulhat a csapi átkelő, – Lemberg megyé