Porosenko szerda reggeltől vezetné be a hadiállapotot

A hadiállapot november szerdán közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor lépne életbe Ukrajna egész területén – közölte Petro Porosenko ukrán elnök hétfői televíziós beszédében – írja az MTI-re hivatkozva a Magyar Idők.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a hadiállapot – amely az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, nem jelent tényleges háborús állapotot – bevezetésére vonatkozó rendelet nem irányoz elő a polgárok jogaival és szabadságjogaival kapcsolatos semmilyen korlátozást, és a választásokat is megtartják a tervezett időpontban.

„A hadiállapot nem jelent hadüzenetet. Kizárólag Ukrajna védelmi képességének megerősítésére irányulna, tekintettel az Oroszország részéről tapasztalt agresszivitás növekedésére”

– szögezte le Porosenko.

Az elnök javasolta (a parlamentnek), hogy a hadiállapot 30 napig legyen érvényben. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács – amelynek határozata alapján az elnök eljárt – előtte 60 napos időtartamot javasolt.

Orbán: Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett

Vissza kell térni a minszki megállapodáshoz. A minszki “négyek”, az oroszok, ukránok, németek és a franciák alkalmasak arra, hogy a kérdést kezeljék – nyilatkozta Orbán Viktor az atv.hu-nak a hétvégén kirobbant ukrán-orosz konfliktusról. A magyar kormány kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett – derült ki szavaiból.

A magyar kormány kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – ez derült ki Orbán Viktor munkatársunk kérdésére adott válaszából, amikor a parlamenti folyosón a kercsi incidensről, a hétvégén kirobbant orosz-ukrán konfliktusról kérdeztük.

“Magyarország ezen az alapon áll. Az ügy kezelésében pedig azt látjuk helyesnek, ha visszatérünk a minszki megállapodáshoz”

– mondta az atv.hu-nak Orbán Viktor.

Arra, hogy a mostani helyzet nem súlyosabb-e a korábbinál – Ukrajna hadiállapotot hirdetett ki, részleges sorozást rendelt el – a miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy Minszket az oroszok, ukránok, németek és a franciák hozták tető alá. “Ez a négy ország alkalmas arra, hogy ezt a feszültséget is kezelje” – közölte kérdésünkre Orbán Viktor.

Forrás:

MTI