39,3 millió forint értékű inzulinszállítmány kapott az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete

39,3 millió forint értékű inzulinszállítmányt adott át ma délben a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet Alapítvány az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetének – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

Az ukrán határállomás területén tartott sajtótájékoztatón Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja elmondta, a kárpátaljai megyei közigazgatás elnökének kérése nyomán Magyarország teljesítette ígéretét és leszállította az inzulint.

Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos elöljáróban kifejtette, Hennagyij Moszkal azt szokta mondani, ha ők ketten találkoznak, az csak jó mind Kárpátaljának, mind Ukrajnának. Ezt a sorozatot most sem szerették volna megszakítani.

Az adományt Hennagyij Moszkal, a megyei közigazgatás elnöke, Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke, dr. Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője köszönte meg.

Az MTI érdeklődésére Grezsa István elmondta, hogy folytatódik Kárpátalja támogatása, amelynek

keretében a magyar kormány egyebek mellett 27 orvosi rendelő felújításához nyújt segítséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) közös projekt keretében.

Mint jelezte, pénteken adta át az első két megújult rendelőt Beregszászon és Batár községben. Hozzátette, a magyar kormány már tavasszal valamennyi magyar település orvosi rendelője számára biztosította a júniusban elfogadott új ukrán egészségügyi törvény előírásainak megfelelő rendelői alapfelszerelést. Ennek kapcsán elmondta, a két átadott rendelő is olyan rossz állapotban volt, hogy a felújítással egy évszázadot léptek előre.

UA: Закарпаття

Понад 5 тисяч упаковок інсуліну французького виробництва передала сьогодні Угорщина Закарпаттю. Вартість ліків майже 4 мільйони гривень. Деталі в сюжеті.

Kép: KISZó

Forrás:

MTI/KISZó