Haladékot kaphatnak a külföldi autósok

A külföldi regisztrációjú gépkocsik kedvezményes behozataláról szóló törvényhez november 30-án pénteken benyújtott módosító indítványban az szerepel, hogy 90 napra függesszék fel az új vámszabályokat, valamint a tranzitálási szabályok megsértői mentesüljenek a felelősségre vonás alól – közölte a Racurs.ua a parlament hivatalos honlapjára hivatkozva.

A szóban forgó 9352. számú javaslat felfüggesztené a külföldi rendszámú ukrán autótulajdonosok körében óriási elégedetlenséget kiváltó 8487. és a 8488. számú törvény végrehajtását. A módosító indítványt Jurij Derevjanko nyújtotta be, független parlamenti képviselő azt állítja, hogy az új jogszabály sérti az adójogszabályok stabilitását. Úgy véli, hogy ilyen jellegű változtatásokat kizárólag hat hónappal a költségvetési időszak kezdete előtt lehet bevezetni.      

A módosítási indítványban az szerepel, hogy 2019. március 1-ig fel kell függeszteni a külföldi regisztrációjú gépkocsik kedvezményes behozataláról szóló törvény alkalmazását.

Azt is javasolja, hogy 2019. február 28-ig terjesszék ki a külföldi regisztrációjú autók behozatalára vonatkozó kedvezményes időszakot, valamint mentesüljenek a felelősségre vonás alól azok, akik a jogszabály 2018. november 25-i életbe lépését követően vétettek a vámszabályok ellen.
 
Emlékeztetőül az ukrán parlament november 8-án második olvasatban is elfogadta a külföldi rendszámú gépkocsik kedvezményes regisztrációjáról szóló törvényt, ami egy hete lépett életbe.

Forrás:

KH/racurs.ua