Petícióban fordultak az elnökhöz a külföldi rendszámú autótulajdonosok

Egy nap alatt mindössze 74 aláírás gyűlt össze Ukrajnában ahhoz az állampolgári petícióhoz, amelynek támogatói arra kérik Petro Porosenko államfőt, hogy törölje el módosítsa a külföldi rendszámú autók kedvezményes behozataláról szóló törvényt, egyúttal állítsa vissza az 5/10 napos tranzitszabályt – számolt be a Goloskarpat.info.

A petíciót november 30-án regisztrálták az államfő honlapján. Szerző azt kéri, hogy

Porosenko törölje a vámügyi jövedéki adó kiszámítására szolgáló képletből az autó életkorára vonatkozó koefficiens szorzót. Így az alapkoefficienst, ami a hengerűrtartalomtól függően benzineseknél 50 vagy 100 euró, dízeleseknél 75 vagy 150 euró csak a jármű motortérfogatával kellene megszorozni. Emellett azt kérik az államfőtől, hogy állítsa vissza az 5/10 napos tranzitálási szabályt.

A petíció megfogalmazója, azzal érvel, hogy az elfogadott törvény – amely 1 millió hrivnya bevételt hoz majd az államnak – rossz. Ugyanis a magas behozatali díjak miatt legkevesebb 400 ezer külföldi regisztrációjú autót visznek ki az országból, vagy végzi bontóban. Ezekbe a kocsikba hetente átlagosan 20 liter üzemanyagot tankoltak, ami évi 3840 litert jelentett. Ez a kiesés évi 2 millió hrivnyát jelent majd a költségvetésnek, ami a duplája az autók regisztrációjából származó bevételeknek és a szerző szerint ebbe még nincs benne az áfa és a jövedéki adó, amit a töltőállomások fizetnek.

Egy hasonló lakossági petíciót a Legfelső Tanács honlapjára is benyújtottak, szombat délig ezt 488-an támogatták.
Az államfő 2015 augusztusában írt alá rendeletet arról, hogy ezentúl az állampolgárok petíciót terjeszthetnek elé hivatalos honlapján.

Amennyiben egy kérdéshez három hónap alatt legalább 25 ezer támogató aláírás érkezik be, azzal az elnöknek kötelezően foglalkoznia kell.

Azután, hogy hivatala bejelenti, hogy megkezdték a felvetés vizsgálatát, az államfő tíz munkanapon belül köteles választ adni a petícióra.