A magyaroknál csak az oroszokat utálják jobban az ukránok

Magyarország a második legellenszenvesebb ország az ukránok számára Oroszország után – írja a Jevropejszka Pravda egy hétfőn közölt közvélemény-kutatásra hivatkozva.

A mérvadó Rejting szociológiai kutatóintézet és a Nemzetközi Republikánus Intézet (International Republican Institute – IRI) által készített felmérés szerint az ukránok leginkább Lengyelországgal szimpatizálnak, a megkérdezettek 50 százaléka válaszolt úgy, hogy pozitív érzelmeket táplál Lengyelország iránt. Második helyen az Európai Unió áll 49 százalékos szimpátiaindexszel, majd Fehéroroszország következik 47 százalékkal. Lengyelországot 5, Fehéroroszországot 6 az EU-t 8 százalék ítélte meg kedvezőtlenül.

Az ukránok leginkább Oroszországhoz viszonyulnak a legnagyobb ellenszenvvel. A megkérdezettek több mint 52 százaléka válaszolta, hogy inkább negatív érzelmeket táplál Oroszország iránt.

Magyarországot a megkérdezettek 17 százaléka ítélte meg kedvezőtlenül, 23 százalék válaszolt úgy, hogy pozitív érzelmei vannak Magyarország iránt, 55 százalék semleges a magyarok iránt, 5 százalék pedig nem válaszolt.

Az USA lett a népszerűtlenségi ranglista harmadik helyezettje, a válaszolók 15 százaléka negatív érzelmeket táplál Amerikával szemben.

A felmérés a megszállás alatt lévő kelet-ukrajnai területek és a Krím félsziget kivételével egész Ukrajna területén, 2018. szeptember 29. és október 14. között, reprezentatív mintán 2400 személy megkérdezésével készült 2 százalékos hibahatárral.