Külföldi rendszámú autók: ezzel készülnek a rendőrök

A külföldi rendszámos járművek használatát szabályozó törvény kihirdetésétől, vagyis november 25-től számított 180 nap elteltével lép hatályba – írta közösségi oldalán Olekszij Bilosickij. A közúti járőrszolgálat parancsnokának első helyettese posztjában kiemelte, hogy a törvény külön nevesíti és szankcionálja a külföldi rendszámmal történő jogellenes közlekedést.

Mint arról korábban beszámoltunk, Petro Porosenko néhány nap gondolkodás után aláírta a parlament által második olvasatban is megszavazott külföldi regisztrációjú gépkocsik behozataláról szóló 8487. és a 8488. számú törvényt, amely november 25-től lépett hatályba.

Bilosickij kiemeli, hogy a 8487. számú jogszabály a több ponton is módosítja a vámkódexet, míg a 8488. számú törvény Ukrajna közigazgatási jogsértésekről szóló törvénykönyvében, a járőrszolgálatról és a közúti közlekedésről szóló törvényben eszközöl módosításokat.

Az új szabályozás értelmében az ukrán állampolgárok mostantól csak abban az esetben hozhatnak be Ukrajnába legfeljebb egy év időtartamra külföldön regisztrált járművet használatra, ha minden megállapított vámot és illetéket megfizetnek az autó után.

A 180 napos türelmi időszak lejárta után az ukrán állampolgárságú tulajdonosnak vagy az üzembentartónak az ellenőrzések során, amit fokozottnak ígérnek a hatóságok bizonyítania kell, hogy jogosan használja az adott járművet.
– Amennyiben valaki megsérti a tranzitálási időt horribilis 170-től 170 ezer hrivnyáig terjedő bírságra számíthat, bizonyos esetekben az autó elkobzás is elrendelhető.
– De adminisztratív felelősségre vonásra számíthat az is, aki jogtalanul használ Ukrajna területén külföldi rendszámos autót.
– A jogosulatlan használat első alkalommal 8500, második alkalommal 17 ezer hrivnya pénzbírsággal jár majd. Emellett egy évre bevonhatják a jogosítványát, valamint bírósági eljárásban az autót is lefoglalhatják.

Olekszij Bilosickij bejegyzésében kitért arra is, hogy

kidolgozás alatt van – és reményei szerint rövidesen működésbe lép – egy közös adatbázis, amelyhez a vámhivatal, a határőrség és a járőrszolgálat egyaránt hozzáfér majd. Ennek köszönhetően ellenőrizni tudják, ki és mikor hozta be az országba a külföldi rendszámú autót.

A rendőrök jogsértés ismeretében, de a szabálysértés kiderítésének céljából is félreállíthatják a forgalomból a külföldi rendszámú gépjárműveket, ezt egyébként lefektették a Nemzeti Políciáról szóló törvényben.

Forrás:
KH/0312