Górcső alá veszik az ukrán zöldkártyákat

Az ukrán határőrszolgálat szerdai közleménye szerint a határátkelőkön elkezdték próbajelleggel ellenőrizni az ukrán rendszámú autókra megkötött és kiállított nemzetközi gépjármű biztosítások hitelességét.

Az ellenőrzést egy újítás teszi lehetővé, a határőrség ugyanis mostantól hozzáfér a biztosítók egységes adatbázisához. Ez azt jelenti, hogy ezentúl a határőrök ellenőrizni tudják az ukrán állampolgár által megkötött biztosítási kötvény érvényességét és hitelességét.

Amennyiben az egységes nyilvántartásban nem szerepel a biztosítási kötvény, abban az esetben az autót nem engedik át a határon.

Ugyanis a nemzetközi jogszabályok értelmében kizárólag érvényes zöldkártyával lehet belépni a nyugat-európai országokba.

Felvetődik a hamisítás gyanúja, amennyiben a kötvényben vagy a rendszerben hibásan van feltüntetve az autó forgalmi rendszáma. Akik ilyennel buknának le azok az adózatlan minimálbér 50-szeresének megfelelő bírsággal rosszabb esetben 6 hónap elzárással, vagy 3-tól 5 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatóak.

Januártól a tervek szerint egy automatizált rendszer vizsgálja majd az ukrán zöldkártyákat.