Nem gyenge, háromezer autó egy személy nevén

A külföldi regisztrációjú gépkocsik behozataláról szóló törvény november 25-i hatálybalépése óta, egyre nagyobb turpisságok derülnek ki a külföldi rendszámú használtautók behozataláról és használatáról Ukrajnában.

A legújabb durranás, hogy a lengyel-ukrán határ közelében fekvő 68 ezer lelkes Przemyśl városban él valaki, akinek háromezer autó van a nevén. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint ez úgy derült ki, hogy múlt csütörtök óta több száz ukrán állampolgár kereste fel a hivatalt, azzal, hogy ki akarja vonni a forgalomból lengyel rendszámú autóját, amelynek társtulajdonosa egy lengyel állampolgár. Ezekkel a kocsikkal pár hete az ötnapozást kihasználva még Ukrajnában közlekedtek.

Korábban úgy működött a dolog, hogy

a lengyel állampolgár a nevére íratta a gépkocsit, majd az autó papírjaiba bekerül egy ukrán állampolgárságú társtulajdonos is, így a vámszabályok kijátszásával a járművet a későbbiekben Ukrajna területén használták.

Az ügymenet jelenleg a következő, az ukrán állampolgárnak meg kell találnia a társtulajdonost, akit meg kell győzni, hogy mondjon le az autóról az ő javára. Ezt követően az önkormányzat kivon a forgalomból a járművet, amelyre egy piros színű ideiglenes rendszám kerül fel. Becslések szerint több mint 10 ezer olyan autó van Lengyelországban, melynek egyik tulajdonosa lengyel a másik ukrán állampolgár.

Az abszolút rekorder háromezer autóval rendelkezik.

Az ügyintézés sem két fillér, a hivatalban 400 zlotyit, nagyjából ezer hrivnyát kérnek ezért. A lengyel tulajdonosok pedig pénzt kérnek a beleegyezésükért, hogy kivonják a forgalomból a gépkocsit, sőt előfordul, hogy nevetségesen alacsony árat kínálnak az autóért.

Forrás:

KH/Mukachevo